In dit artikel geef ik je de sleutel tot het begin van je SEO optimalisatie voor voice.
Er wordt een sterke toename van gesproken zoekopdrachten in de toekomst verwacht. De altijd al zware concurrentie om de beste posities zal verder toenemen. Het is daarom cruciaal om content te maken dat geoptimaliseerd is voor gesproken zoekopdrachten. Wie zich nog niet met voice SEO bezig houdt zal het steeds moeilijker gaan krijgen om voet aan de grond te krijgen.
Ik geef je de 3 belangrijkste redenen waarom spraakopdrachten zo hard groeien.
Stel je voor, je bent dat nieuwe recept aan het maken in de keuken. Je weet even niet meer wat de volgende stap is. Omdat je net de kip gemarineerd heb, heb je vieze handen. In dit geval wil je niet je smartphone erbij pakken om die volgende stap te checken.
Je spraakassistent zou hierbij een oplossing kunnen bieden. De assistent herhaalt de stappen zodat jij verder kan met koken.
Zo zijn er nog veel meer situaties waarbij een spraakassistent de perfecte oplossing is.
Spraakopdrachten zijn dus zonder twijfel sneller en handiger dan andere zoekmethoden.
Als je met iemand of een device praat, dan doe je dat in hele zinnen, niet in keywords.
Een voorbeeld van page search: ‘taart bakken’ of ‘taart recept’.
Een voorbeeld van voice search: ‘Hey Google, hoe bak ik een taart?’
Je ziet het al. Een spraakopdracht wordt vooral in gespreksstijl gedaan. Dit heeft gelijk effect op de zoekwoorden voor je content.
Veel gestelde spraakopdrachten zijn ‘in de buurt-‘ of ‘in mijn omgeving-‘ vragen. Dit bevestigt weer het feit dat spraakopdrachten met name gebruikt worden om snel iets op te zoeken.
Stel je voor dat je onderweg bent, je zit misschien zelfs al in de auto en je bent op zoek naar een lunchzaak in jouw omgeving. In dat geval werkt het veel sneller om je zoekopdracht via spraak uit te voeren.
Zeg eens ‘Hey Google, wat is de hoogste berg in de wereld?’ Het antwoord wat je krijgt geeft (in de meeste gevallen) meteen antwoord op je vraag.
De resultaten van een gesproken zoekopdracht komen in dat geval voort uit de Google Knowledge Graph en Rich Snippets.
Waar je bij page search een aantal antwoorden in de Search Results Page te zien krijgt. Krijg je bij spraakopdrachten maar 1 antwoord. Des te belangrijker dus om ervoor te zorgen dat jij diegene bent die opgenoemd wordt.
Google wil natuurlijk de beste ervaring aan zijn gebruikers bieden. De kunst is dus om met voice SEO de gebruiker te voorzien van het juiste antwoord op zijn vraag en te voldoen aan de juiste ingesproken keywords.